Megtartó fogászat

A saját fogunk megőrzése egy életen át a legfontosabb pácienseink számára és a legjobb fogászati megoldás, amihez bizonyos időközönként kisebb-nagyobb beavatkozásokra van szükség. Amennyiben időben meg tudjuk állítani a fog károsodási folyamatait, akkor a fog még hosszú ideig funkcióképes tud maradni.

A konzerváló fogászat és endodontia a kemény fogszövetek és a fogbél megbetegedésének diagnosztikáját, az ajánlott kezeléseket és a kezelések prognózisát foglalja magában. A magában foglalt kezelésekkel helyreállítják a fog eredeti formáját, funkcióját és esztétikai megjelenését, biztosítva a fogak élettani integritását és a környező kemény- és lágyszövetekkel alkotott harmonikus egységét.  A fogászat ezen szakterülete a meglévő fogak megmentését, hibás részeinek javítását jelenti, amely a kisebb fogszuvasodástól a gyökérkezelésig foglalja magába a kezeléseket.

A szuvasodások mértéke különböző lehet:

 • kezdődő: a zománc felületén különböző ásványi sók kioldódásával létrejövő elváltozás. A baktériumok által termelt savak hozzák létre. Üreg nem tapasztalható, nem is fájdalmas. A fogon fehér foltok jelennek meg.
 • zománc szuvasodás: ekkor már létrejött az üreg, mely bakteriálisan fertőzött. Hidegre, melegre, édesre, sósra érzékeny, fájdalom érzet alakul ki.
 • dentin (fogbél, amiben a foggyökér van) szuvasodás: mély, a zománc-dentin határon túlhaladó szuvasodást jelent.
 • ideget érő szuvasodás: az idegkamrát elérő fertőzéskor nagy fájdalom jelentkezik, az ideg elhal és a baktériumok a csontban terjednek tovább.

A fogak fájdalma a fogbélben és a gyökérhártyában levő idegelemek ingerülete következtében jön létre és elmondható, hogy a fogfájás az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom. Mértéke a gyenge sajgó érzéstől akár az egész arcfélre kiterjedő, szinte elviselhetetlen kínzó fájdalomig terjedhet.  A fogak szuvasodása esetén az ingerek a fogbelet elérve idézhetnek elő fájdalmat, majd a szuvasodás előrehaladtával a fogbél is megbetegszik és később a gyulladás a gyökérhártyáig terjedhet. Az épnek tűnő fog is lehet érzékeny erős hő vagy kémiai (édes ételek) ingerek hatására. Ilyenkor a fogak közötti felszínen alakul ki fogszuvasodás vagy az íny visszahúzódása miatt tapasztalható fognyaki érzékenység. Ezekben az esetekben a fogfelszínek restaurációjával a fájdalom megszűntethető.

Fogászati tömések típusai:

 • esztétikus tömések
  • kompozit (esztétikus)
  • kompomer (esztétikus)
  • üvegionomer (biokompatibilis)
 • inlay-k ( betétek - ha a foghiány egyszerű töméssel már nem helyreállítható)
  • arany
  • kerámia
  • kompozit
  • titán

A kisörlő és nagyörlő fogak rágófelületén mélyedések azaz barázdák találhatók. Gyermekkorban a mélyebb barázdák zárásával megelőzhető a későbbi fogszuvasodás.  Előfordul, hogy az előtört maradó fogak barázdáit nem zárják megfelelő időben (a fogáttörést követő 6 hónapot nem meghaladóan), így a fog - az egyén önhibáján kívül is – elszuvasodik. Ebben az esetben a szuvas részek tömőanyaggal való pótlásával megakadályozható a fogszuvasodás további terjedése.

A fogszuvasodás a leggyakoribb fogbetegség. Kialakulhat a rágófelszínen (előnytelen anatómiával rendelkező barázdák esetén) illetve a fogak egymás felé néző felszínén. A szuvas területet megtisztítása után a fogtöméssel megakadályozható a szuvasodás további terjedése. A tömés készítésénél arra is törekszünk, hogy a továbbiakban könnyen tisztítható legyen az érintett fog és ne alakuljon ki újabb szuvasodás.

Esztétikus tömés készítésénél korszerű anyagok segítségével fémmentes tömőanyagot használunk, kezeljük a fogszuvasodást, a letört vagy megrepedt fogakat, egyéb elváltozásokat.

A gyökérkezelés a fogeltávolítás elkerülését, a fog megtartását szolgálja. Erre akkor kerül sor, ha már a fogszuvasodás (vagy egyéb ártó tényező) olyan mértékű, hogy a fogbél visszafordíthatatlanul begyullad vagy elhal. Ennek tipikus tünetei a lüktető, elhúzódó fájdalom, ráharapási érzékenység, a fog mellett az ínyen keletkező duzzanat, vagy állandóan kiújuló sebecske. A gyökértömést sokszor gyógyszeres kezelés előzi meg, mellyel biztosítjuk, hogy a fog gyógyult, fájdalommentes állapotában legyen véglegesen ellátva. A kezelést fájdalommentesen, érzéstelenítésben végezzük. 

Elérhetőségeink

1119 Budapest, Csurgói út 11.,
1-es kapucsengő

GPS koordináta: 47.453630, 19.036436

+36-1 204-6766, +36-20 520-4484

Nice Dental Árlista

Nyitvatartás

Munkanapokon: 8-18 óráig.

Szolgáltatásaink: gyermek-, felnőtt fogászat, fogszabályozás és szájsebészet.

Közfinanszírozott fogszabályozási rendelés 18 éven aluliak részére.

Árlista | Kapcsolat | Partnereink
© 2018. Drapi Dental Kft.

 .