Fogpótlás

A protetika, a fogpótlás, azaz a foghiányok pótlásának szakterületét jelöli. A foghiány, a helytelenül ápolt, nem karbantartott fogakhoz hasonlóan problémák sokaságához vezethet a meglévő fogazat szempontjából. A foghiánnyal szomszédos fogak elindulhatnak a rés irányába, instabillá válhatnak, de be is dőlhetnek a szájüreg felé. Ez elkerülhető a pótlásukkal.

A fogpótlás típusai különbözőek lehetnek. A megfelelő technológia alkalmazását az aktuálisan a szájüregben kialakult elváltozások, módosulások, egészségügyi állapot határozza meg. mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon a erről fogorvosainkkal, hogy minden lehetséges megoldásról érthető információt és vizuális ismertetést kaphasson.

Ismertetésképpen a különböző protézisfajtákról az alábbiakban olvashat.

Részleges fogsor

Abban az esetben készül, ha csupán néhány fog áll rendelkezésünkre, azonban ezek száma nem elegendő a rögzített pótlás készítéséhez. A kivehető rész egy alaplemezből és a hozzá illesztett műanyag fogakból áll. Az alaplemez készülhet műanyagból, fémből vagy a kettő kombinációjából. A fogsor rögzítésére több megoldás is lehetséges, öntött fémkapcsok, teleszkópos rendszerek, - amelyek esztétikusan elbújtatott rögzítésként szolgálnak, - valamint speciálisan rejtett rögzítő elemek.

Kombinált fogsor

A szájban a rögzített és kivehető fogpótlás egyidejű alkalmazását nevezzük így. A meglévő fogakra csiszolás után híd vagy korona készül, ez képezi a pótlás rögzített részét, a kivehető fogpótlás pedig a fogsor. A kombinált fogsorok olcsóbb megoldást nyújtanak, mint az implantátumok, de a műanyag fogsoroknál drágábbak. A különböző foghiánnyal, eltérő anatómiai adottságokkal rendelkező esetek különböző megoldásokat kívánnak, így a kombinált fogsorokat egyénenként szükséges megtervezni.

Teljes fogsor

Tökéletesen visszaállítja a rágási, hangképzési és esztétikai funkciót, amely a fogazat elvesztésekor következik be. A teljes kivehető fogpótlás részei az alaplemez, műíny és műfogak. Az alaplemez, amely műanyagból készül, teljes mértékben fedi a szájpadlás nyálkahártyáját. A műíny az eredeti rózsaszín ínyt utánozza és tartja a műfogakat. A fogak szintén műanyagból készülnek, amelyek formailag és esztétikailag a páciens korábbi saját fogaihoz hasonlítanak. Az ilyen fogsort vákuumhatás tartja a helyén, azonban az állcsontgerinc folyamatos sorvadása miatt ennek időnkénti alábélelése vagy cseréje szükséges.

Ismertetésképpen a különböző rögzített pótlásfajtákról az alábbiakban olvashat.

Teljesen rögzített pótlás

Véglegesen a fogakra ragasztott korona és híd, amely készülhet fémkerámia koronaként vagy fémmentes eljárással. Általában súlyosan sérült, nagy kiterjedésű fogszuvasodás vagy törés által károsított fogak helyreállítására és a további sérülésének megelőzése érdekében készül, de más fogpótlások horgonyaként (kombinált fogpótlás), illetve meglazult tartószerkezetű, mozgó fogak stabilizálása céljából is alkalmazható.

A rögzített pótlások fajtái

  • Fémkerámia híd – több, egymás melletti foghiány esetén a híd fogpótlás a többnyire alkalmazott megoldás. A hidak, a koronákhoz hasonlóan, több alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is különböző lehet. A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le szükséges csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára. Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd, ugyanis ebben az esetben az implantátum nyújtja az alátámasztást a híd számára és nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására.
  • Fémkerámia korona – fémvázra égetett porcelán leplezéssel készül. A porcelán időtálló és nem színeződik el. A fémkerámia korona és híd készítésekor a korona stabilitását a nikkel-króm ötvözetéből kialakított fémváz biztosítja. Az aranykerámia korona és híd alapját galvanizált aranyból készült váz alkotja. Anyagát tekintve 99.9% tisztaságú arany, ezáltal minimálisra csökkenthető az allergia és a korrózió lehetősége. Váza kemény és rendkívül ellenálló, így nagymértékű teherbíró képességgel rendelkezik.
  • Fémmentes híd és korona – a szervezet számára biológiailag sokkal egészségesebb.
    • préskerámia – az egyik legismertebb a fémmentes eljárások között. A préskerámia korona készítésekor először porcelánból egy keményebb váz készül, majd erre épül fel a finomabb porcelán leplezés. Előállítása során ezt a fajta kerámiát az égetés során nagy nyomáson préselik, amely technikából adódóan egy keményebb és erősebb porcelán készül. Préskerámia korona már gyökérkezelt fogakra is készíthető, hiszen takarja az elszíneződött csonkot, esztétikus a magas üvegszál tartalmának köszönhetően, nincs szürke széle és a fémallergia is kizárt.
    • cirkon – cirkonium-oxid vegyületből készülő fogpótlás, amely egy nagyon kemény, megfelelően ellenálló és hajlítószilárdságú anyag. Elkészítése jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos fémmentes korona, de esztétikailag és funkcionálisan is egy sokkal pontosabban illeszkedő pótlás készíthető vele. A cirkonium-oxid vázra hagyományos porcelán leplezés készül. Előnye, hogy az anyag teljesen fémmentes, ezért esztétikailag a természeteshez nagyon közeli fogak készíthetőek el. Teljesen szövetbarát, nem okoz allergiás reakciót.
  • porcelán héj – egyedileg készített vékony réteg, amelyet a fogra ragasztanak rá. Leggyakrabban a kisebb külalaki torzulással rendelkező vagy a fogfehérítésre nem megfelelően reagáló fogakra készítenek héjat. Nagy előnye, hogy minimális a foganyag vesztesége.
  • inlay-, onlay betét – a fogkorona hiányzó részét pótolja, amelyet a fogtechnikus készít el a lenyomat alapján a kialakított üregbe pontosan illeszkedően. Többféle anyagból készülhet: kompozit, porcelán, arany.
  • implantáció – a fogpótlás napjaink legnagyszerűbb megoldása, amely lehet teljes rögzített implantációs fogpótlás, valamint kivehető fogpótlás implantátum alapú rögzítéssel. Az implantátumokba kerülő, kimondottan kivehető fogsorok rögzítésére szolgáló speciális felépítményekre rápattintható a fogsor . Az implantátumok segítenek a csontállomány megőrzésében, stabilitást és kényelmet biztosítanak, ezáltal is jelentősen javítva az életminőséget.

Elérhetőségeink

1119 Budapest, Csurgói út 11.,
1-es kapucsengő

GPS koordináta: 47.453630, 19.036436

+36-1 204-6766, +36-20 520-4484

Nice Dental - Árlista

Nyitvatartás

Munkanapokon: 8-18 óráig.

Szolgáltatásaink: gyermek-, felnőtt fogászat, fogszabályozás és szájsebészet.

Közfinanszírozott fogszabályozási rendelés 18 éven aluliak részére.

Árlista | Kapcsolat | Partnereink
© 2018. Drapi Dental Kft.

 .